6 tipů, jak letos konečně ušetřit peníze

Šetřit neznamená obracet v ruce každou korunu a úzkostlivě chránit své úspory před možným rizikem. Šetřit se dá i v klidu a v pohodě. Podívejte se na naše doporučení. A víte, co je na nich nejlepší? Můžete začít okamžitě, třeba právě dnes. 

1. Dávejte si peníze bokem

Nemusí to být moc, ale důležitá je pravidelnost. Zřiďte si nový spořící účet nebo si klidně pořiďte prasátko. Důležité je ovšem ujasnit si, na co přesně spoříte.
 

Přečtěte si také: Šťastných 10 přihrálo sázejícímu 2,5 milionu. „Díky výhře začnu podnikat!“


Chtěli byste strávit léto na chatě u jezera? Navštívit nějakou exotickou zemi? Či je vaším přáním pořídit si nové auto? Ať tak, či tak, nezáleží na tom, JAK to budete provádět, ale na tom, ŽE to budete provádět. Za pár měsíců vás překvapí, kolik už máte našetřeno.
 

2. Hlídejte si účty

Projděte si pečlivě měsíční výdaje a podívejte se, jaké peníze vám z účtu pravidelně odcházejí. Máte předplatné časopisu, který jste naposledy otevřeli před dvěma měsíci? Platíte zbytečně vysoké poplatky v bance? I zdánlivě malé částky vám mohou uspořit i stokoruny měsíčně.
 

3. Sledujte své výdaje

Víte, kolik korun měsíčně utratíte za jídlo, za oblečení, za zábavu…? Zkuste si jeden měsíc poctivě zapisovat veškeré své výdaje. Ke konci proveďte vyhodnocení a zjistěte, za co nejvíce utrácíte, a jestli to je opravdu nutné. Třeba když omezíte počet objednaných jídel z restaurace a namísto toho si uvaříte doma, můžete ušetřené peníze přihodit navíc do prasátka.
 

4.  Najděte si parťáka

Ne nadarmo se říká, že ve dvou se to lépe táhne. Domluvte se proto s partnerem, kamarádem, či sourozencem, zda by se jim nechtělo jít do šetření s vámi. Budete se navzájem podporovat a nabádat k zodpovědnosti. A schválně – komu se podaří ušetřit více?
 

5. Nekupujte, co si nemůžete dovolit

K tomu snad není co více dodat… Zkrátka a jednoduše, nikdy si nepůjčujte na věci, které nejsou pro váš život nezbytně nutné, například na dovolenou, dárky, drahé spotřebiče anebo nové auto.
 

6. Neodsuzujte předměty z druhé ruky

No a co, že už to někdo předtím měl? Nemusíte mít přeci vždy za každou cenu vše nové. Platí to zvláště v případech, když potřebujete koupit něco, co víte, že využijete jednou, maximálně dvakrát. V některých second handech seženete za pěkný peníz hezké společenské šaty, kostým i oblečení na hory. Stejně je to i s kočárkem, knihami či komodou.

Už máte našetřeno? A co si za úspory pořídíte? Možná teď pár kaček můžete poslat pro štěstí. A když zvolíte kupříkladu hru Šťastných 10, už za pár hodin z vás můžou být milionáři Klikněte si pro tiket na tento odkaz.

Přečtěte si také