Kdo je Bernard Arnault? Příběh nejbohatšího člověka na světě

Jeho majetek má hodnotu cca 224 miliard dolarů. Zároveň drží ještě jedno pěkné prvenství – poprvé v čele žebříčku nejbohatších lidí stanul Evropan. Kdo je Bernard Arnault a odkud pochází?

Přečtěte si také: Eurojackpot z něj udělal milionáře. Překvapí vás, co si za výhru pořídí


Bernard Arnault je už více než třicet let hlavou skupiny Louis Vuitton Moët Hennessy, známé pod zkratkou LVMH. Ta dnes pokrývá více než sedmdesát luxusních značek a čtyři tisíce obchodů po celém světě. Pod její křídla spadají mimo jiné šampaňské Dom Pérignon, hodinky TAG Heuer, kožené zboží Louis Vuitton, kosmetika Sephora, nápoje Hennessy, Moët & Chandon nebo třeba parfémy a šperky Bvlgari. 
 

Král módy 

Arnault se do majetné rodiny už narodil. Jeho otec vlastnil stavební společnost Ferret-Savinel. Po studiích na prestižní škole École Polytechnique, na které získal titul z inženýrství, nastoupil v roce 1971 do rodinné firmy. Čerstvě vystudovaný stavař však více tíhnul k luxusu. Přesvědčil svého otce a zaměřili obchodní aktivity k nemovitostem – začali podnikat s prázdninovým ubytováním. Později Arnaul rodinnou firmu převzal. 

K módě se dostal v roce 1984, kdy se mu podařilo koupit problémovou textilní společnost, která vlastnila značku Christian Dior. Veškerý textilní byznys kromě Diora prodal a výnosy využil k nákupu kontrolního podílu ve skupině Louis Vuitton Moët Hennessy, kterou se mu podařilo ovládnout v roce 1989. Od té doby ji prostřednictvím akvizic neustále rozšiřuje a vybudoval z ní prosperující podnik. 
 

Jedna kabelka za týden 

Kromě jiného se Arnaultův podnik zabývá výrobou luxusních tašek a kabelek značky Louis Vuitton. Poptávka po nich je aktuálně natolik vysoká, že nestíhají šít. A to po celém světě vlastní celkem šestnáct ateliérů. Jednu kabelku s iniciály LV, jejíž cena se pohybuje od 20 do 100 tisíc korun, jsou přitom schopni vyrobit za sedm dní. 

Majetek, jaký má Bernard Arnault, vám sice nepřihrajeme, se stovkami milionů, které dneska můžete trefit v Eurojackpotu, byste si ale takových kabelek mohli pořídit požehnaně. Anebo si začít plnit úplně jiné sny. 

Klikněte si pro vstupenku do slosování na naše stránky.

Autor fotografie: Jérémy Barande, Wikipedia, Ecole Polytechnique Université Paris-Saclay.

Přečtěte si také