Královna bílé stopy Katka Neumannová dnes slaví narozeniny. Jaké jsou její největší úspěchy?

Písecká rodačka a hvězda běžeckého lyžování Kateřina Neumannová se pod pět olympijských kruhů postavila celkem šestkrát a zpátky do své země se vrátila s jednou zlatou, čtyřmi stříbrnými a jednou bronzovou medailí. Navíc se pyšní i dvěma tituly z mistrovství světa.

Přečtěte si také: Dřepující abstinent. 10 věcí, které jste o Jaromíru Jágrovi možná nevěděli


Jedna z nejúspěšnějších českých sportovkyň dnes slaví narozeniny, a tak si ji pojďme trochu představit. Kateřina se narodila 15. února 1973 a velký dříč byla už odmalička. První medaile si přivezla z juniorských světových šampionátů a nepolevila ani po přestupu mezi seniory.
 

Nezastavitelná bojovnice

Na svou první zimní olympiádu vyrazila do francouzského Albertville v roce 1992, další si střihla rovnou o dva roky později v norském Lillehammeru. Své síly otestovala i v roce 1996 na letní olympiádě v severoamerické Atlantě, kde si na horském kole v závodu na 31,9 km dojela pro 18. místo.

V roce 1997 se probojovala na mistrovství světa v Trondheimu a z volného závodu na 15 kilometrů si odvezla bronz. Pro druhý si dojela o dva roky později na pětikilometrové trati v Ramsau.

Na olympiádě v Naganu v roce 1998 získala v běhu na 10 km volným stylem bronz a stříbro jí přinesl závod na 5 km klasicky. Z olympiády v Salt Lake City si pak odnesla dvě další stříbrné medaile, poté ale kvůli těhotenství přerušila kariéru.
 

Vítězství a dětská láska

Už půl roku po porodu zvítězila v prvním závodě o světový pohár a dva roky od narození dcerky Lucie se vypravila na olympijské hry v Turínu. Tady si v klasickém závodě na 10 km dojela pro páté místo, ve skiatlonu získala místo druhé a v závodě na 30 km volně se ve věku 33 let stala zlatou olympijskou vítězkou.

Kromě vybojovaného zlata bylo její projetí cílovou rovinkou památné ještě z jiného důvodu. První gratulantkou totiž byla její dvouletá dcera Lucinka, která se k mamince okamžitě rozeběhla. Televizní záběry obletěly celý svět a nejeden divák při nich musel dojetím sáhnout po kapesníčku.

Díky svým výsledkům se Kateřina pravidelně objevovala na prvních příčkách v anketě Sportovec roku, v nichž několikrát obsadila druhé místo, vysloužila si i bronz a výkon v Turínu jí vynesl zlatou příčku. Navíc si sedmkrát odnesla vítězství v anketě o nejlepšího českého lyžaře Král bílé stopy.
 

Dostaňte se do kondice i vy!

Chcete na sobě také začít pořádně makat? Na nic nečekejte a najděte si nejbližší sportoviště ve svém okolí. Připravili jsme pro vás přehlednou mapu se sportovními kluby i akcemi. Vyzkoušejte ji na tomto odkazu.

Potřebujete trošku motivace? Máme pro vás to pravé! Rady a tipy úspěšných sportovců, které jsme od nich posbírali napříč olympiádami! Koukněte na ně na tomto odkazu. #fandisesazkou

Přečtěte si také