Sazka umí odhalit znaky rizikového hraní. Zodpovědný přístup je pro společnost klíčový
Víte, kolik peněz a času dáváte do hraní? Loterie, losy i online hry by měly být vždy jen zábavou, kterou má hráč plně pod svou kontrolou. Ale hranice mezi zábavou a problémem je poměrně tenká a spočívá především v intenzitě, jakou hraní věnujeme. Hrajete vy nebo někdo ve vašem okolí častěji, déle a utrácíte více peněz? Pak zbystřete.


Přečtěte si také: Týden zodpovědného hraní se blíží! 6. listopadu odstartuje už třetí ročník tohoto projektu


Znaky rizikového hraní umí díky sofistikovaným metodám odhalit také společnost Sazka, pro kterou jsou bezpečí zákazníků a prevence velmi důležité. I proto se pravidelně zapojuje do projektu Týden zodpovědného hraní, který organizuje Institut pro regulaci hazardních her. Cílem je informovat hráče, ale i širokou veřejnost o zodpovědném přístupu ke hraní, rozpoutat debatu o hazardu jako zábavě, ale i nabídnout konkrétní pomoc rizikovým hráčům.
 


Kdo je rizikovým hraním ohrožen?

Hraní je zábavou, která s sebou nese i určitou míru rizika. Proto je dležité sledovat průběh a vývoj herního chování, aby bylo možné včas odhalit znaky případného rizikového hraní. „Za tímto účelem průběžně monitorujeme několik desítek rizikových ukazatelů a jejich vývoj u každého hráče. Nejdůležitější je zjistit, jestli už hráč nehraje příliš dlouhou dobu nebo za více peněz, než kolik si může dovolit. Zaměřujeme se i na takové detaily, jako jsou zrušené výběry, nebo opakované vklady v průběhu hry. Nicméně detekcí znaků rizikového hraní, to pouze začíná. Důležité je, jak pracujeme s našimi hráči potom," říká Pavel Gernt manažer zodpovědného hraní a compliance ze společnosti Sazka.
 
Rizikové hraní si nevybírá a lze jen velmi těžko přesně popsat, kdo je jím nejvíce ohrožen. Roli zde nehraje vzdělání, výše příjmů, rodinná situace, sociální zázemí, ani jiné parametry. Ačkoli ze statistik vyplývají určité faktory, které mohou být vodítkem. Například muži mají obecně ke hraní vyšší sklony než ženy, jsou také povolání nebo koníčky, které mohou k riskování téměř vybízet. Například sportovní sázení nebo práce v herním průmyslu. 


Požádat o radu nebo pomoc je důležité

Sazka rizikovým hráčům pomáhá, aby pro ně hraní bylo opravdu jen zábavou a ve volných chvíli si jen hráli a ne zahrávali. V oblasti prevence, ale i pomoci v konkrétních případech, umí poradit odborníci z Centra Naberte kurz, které poskytuje bezplatnou anonymní podporu a pomoc pro hráče, sázkaře i jejich blízké.
 

Přečtěte si také